A Szent Pantaleon Kórház ismét büszkélkedhet egy munkatársa szabadidejében folytatott művészeti tevékenységének bemutatásával, ugyanis dr. Somorácz György infektológus főorvos és fia, dr. Somorácz Áron természetfotóiból nyílt kiállítás január 11-én a Bartók Színházban.

Dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója nyitotta meg a tárlatot, melynek során örömét fejezte ki, hogy ismét részese lehet egy munkatársa művészeti tevékenysége bemutatásának. Dr. Somorácz György az egyetem elvégzését követően, 1975-ben kezdett dolgozni a kórház fertőző osztályán. A belgyógyászatból, valamint infektológiából tett szakvizsga után 1987-ben nevezték ki osztályvezető főorvosnak az infektológiai osztály élére, melyet nyugdíjazásáig, 2011-ig vezetett. Ezt követően sem hagyott fel a munkával, azóta is részese az osztály életének, továbbra is gyakorolja hivatását az osztályon. Főorvos úr mögött tartalmas szakmai életút áll, munkáját több alkalommal is elismerték: 2000-ben Dunaújváros Önkormányzatától „Dunaújváros Egészségügyéért” díjat kapott, 2001-ben „Szent Pantaleon Emlékérem” elismerésben, 2007-ben „Stratégiai Igazgatói Dicséret”-ben, 2008-ban „Kiváló Dolgozó” kitüntetésben részesítette a Szent Pantaleon Kórház vezetése. 2013-ban egy megyei szintű elismerést vehetett át, a „Fejér Megyei Önkormányzat dr. Berzsenyi Zoltán Díj”-at ítélték oda számára.   
Dr. Somorácz György gyermekkorának meghatározó élményei szülőhelye, Kisapostag változatos természeti viszonyaihoz, elsősorban a Dunához és közvetlen környezetéhez kötődnek. Már korán felmerült benne az igény ezek megörökítésére, de lehetősége csak a hetvenes években adódott rá. A fotózás rejtelmeit szakkönyvekből, folyóiratokból sajátította el, később pedig hasonló érdeklődésű barátaival megalakították a Mezőföld Természetfotó Egyesületet. Ez a szakmai továbbfejlődés szempontjából újabb lehetőségeket nyújtott számára.
A természet fotózása elsősorban a szabadban eltöltött idő legsokoldalúbb élményét adja, amely nem csak fizikai képességeket igényel, de kitartó szellemi erőfeszítést is követel. Ha a produktum másoknak is tetszik, az külön élmény. A klub, megalakulása óta rendszeresen szervez kiállításokat, ahol Somorácz főorvos munkái is minden évben megjelennek. Önálló kiállítása két alkalommal volt Kisapostagon, illetve Dunaújvárosban. Fotói folyóiratokban is megjelentek már. Egy alkalommal egy országos rendezvényen díjat is nyert alkotásával, de a fotózás közben nem ennek lehetősége hajtja, hanem az élmény keresése, a természetben átélt meghitt pillanatok keltenek benne sokkal maradandóbb hatást.
Leginkább szűkebb hazánk tájain érzi jól magát. Dunaújvárosban és környékén, az akasztói szikes tóvidéken, de az ország más sok szép táján is fotózott már. Ausztria és Erdély is többször volt fotós kirándulásai helyszíne.
Fia, dr. Somorácz Áron már kiskorától érdeklődött a természeti jelenségek iránt. Rendszeresen elkísérte édesapját fotózásaira, közös fotótáborozásokon is részt vettek, majd később ő is a Mezőföld Természetfotó Egyesület tagja lett. Dr. Somorácz Áron szintén orvos, patológusként dolgozik a Semmelweis Egyetem II. sz. Patológiai Intézetében. Hivatása gyakorlásakor sok diszharmonikus jelenséggel találkozik, neki is jó kikapcsolódás a természetben eltöltött idő. Önálló kiállítása még nem volt, de a klub rendezvényeinek állandó szereplője.
A most megnyílt fotókiállításon Klép Tamás énekes is közreműködött, előadásában néhány dalt hallgathattak meg a résztvevők.

Intézményünk büszke arra, hogy vannak olyan munkatársai, akik egészségügyi hivatásuk mellett időt tudnak szentelni olyan szabadidős tevékenységeknek is, amelyek nemcsak kikapcsolódást jelentenek számukra, de egyúttal esztétikai élményt is nyújtanak a művészetkedvelők örömére.

A most megnyílt tárlat 2018. február 7-éig tekinthető meg a Bartók Színház aulájában, ahová szeretettel várják a szervezők az érdeklődőket.Lap tetejére
Szent Pantaleon Kórház - Rendelőintézet Dunaújváros
2400 Dunaújváros, Korányi Sándor utca 4-6. Telefon: 25/ 550-550, Fax: 25/ 413-640
Minden jog fenntartva! © pantaleon.hu | Copyright © 2013 - 2018
BELÉPÉS | INTRANET | FIGYELMEZTETÉS | ADATVÉDELEM