Minden évben március második csütörtöke a Vese Világnapja, amikor az egész világ a vesére, a vese ártalmak megelőzésére és a vesebetegekre figyel. Az idei évben ez a csütörtöki nap éppen nőnapra esik. 

2018-ban a WHO javaslatára az idei  Vese Világnap központi üzenete „A vese és a női egészség” témaköre. A Magyar Nephrológiai társaság 2018-ban a Dialízisközpontok együttműködésével, ennek megfelelően hirdette meg országos programjait. A központi téma egyes, nőket érintő vagy náluk speciális kockázatot jelentő állapotokra, vese kórképekre, ezek megelőzésére, kezelésére hívják fel a figyelmet a szakemberek. Ilyen kockázati tényezők a magas vérnyomás, vesegyulladás, vagy különböző vesebetegségek és ezek összefüggése a terhességgel, illetve a krónikus vesebetegség kialakításával. Az elhanyagolt, vagy nem kezelt magas vérnyomás, vagy vesebetegség fokozott anyai és magzati kockázatot jelent. 

Dunaújvárosban, csatlakozva a felhíváshoz a B.Braun Dialízisközpont és a Szent Pantaleon Kórház Nephrológia Szakrendelése, a dietetikusok és a Szülészet-nőgyógyászati osztálya nyílt napot szervezett a Vese Világnapja alkalmából, a vesebetegség és a női egészség témakörében. 2018. március 08-án a délelőtti órákban, a kórház főépületében, a aulájában a dialízisközpont, a szülészet nőgyógyászati osztály dolgozói és a dietetikusok várták az érdeklődőket a standjuknál és válaszoltak a témában feltett kérdésekre.

A 2018-as vese-világnapi akció célja, hogy az érintettek és a társadalom is tudatosabbá váljon a vese ártalmakkal kapcsolatban. Figyelemmel, együttműködéssel, szűrésekkel, rendszeres kontrollokkal, ezek részben elkerülhetők, következményeik enyhíthetők.


Lap tetejére
Szent Pantaleon Kórház - Rendelőintézet Dunaújváros
2400 Dunaújváros, Korányi Sándor utca 4-6. Telefon: 25/ 550-550, Fax: 25/ 413-640
Minden jog fenntartva! © pantaleon.hu | Copyright © 2013 - 2018
BELÉPÉS | INTRANET | FIGYELMEZTETÉS | ADATVÉDELEM