Kórházunk havi rendszerességgel szervez tudományos üléseket, melynek a nyári szünetet követő évadnyitó témája a szervdonáció volt a szeptember 5-én tartott rendezvényen.

Dr. Jobbágy Lajos orvosigazgató köszöntötte a megjelenteket és vezette le a tudományos ülést, melynek keretében két előadót hallgathattak meg az érdeklődők. Elsőként Deme Orsolya, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Iroda munkatársa ismertette a szervdonáció koordinációs feladatait a „Minőségirányítás a szervadományozásban – az OVSZ kórházi koordinátori programja” című előadásában. Az OVSZ Szerkoordinációs Munkacsoportja egy módszeres kórház-látogatási programot indított ez évben, hogy felhívják a figyelmet a donorgondozás fontosságára, betekintést nyújtsanak a szervátültetés komplex, esetenként több mint 100 ember (többek között az intenzív osztály, műtőszolgálat, műtétes szakmák munkatársai, laboratóriumi, képalkotó diagnosztikai dolgozók, vérellátó szolgálat, a szervkivevő teamek, reptéri szolgálat, olykor rendőrség, gyámhatóság alkalmazottai) együttműködését igénylő folyamatába. Magyarországon az elmúlt évben 159 sikeres donáció történt, ez év végéig pedig várhatóan 180 szervátültetés valósulhat meg. Hazánkban a szervátültetés már nem tekinthető ritka beavatkozásnak, idén februárban történt meg a tízezredik ilyen jellegű műtét.

A hatékony donorgondozás érdekében kórházi koordinációs csoportok létrejöttét szorgalmazta az OVSZ, mely programhoz intézményünk 2010-ben az elsők között csatlakozott. Fontos kiemelni, hogy a Szent Pantaleon Kórház eszközparkja alkalmas a donorgondozásra. A kórházunkban működő koordinációs csoport munkáját mutatta be „A kórházi koordinátori program intézményi eredményei” című előadásában kórházunk szerdonációs koordinátora, dr. Németh Zoltán, az Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály munkatársa. A donorgondozás folyamata az agyhalál észlelésével, annak igazolásával, majd megállapításával veszi kezdetét. Számos vizsgálat elvégzése szükséges még ahhoz, hogy az is igazolható legyen, hogy az agyhalott személy alkalmas-e donornak. Ezt több tényező befolyásolja, pl. korábban lefolyt betegségek, károsodott szervek, így általában csak 42 %-uk válhat donorrá. Kórházunkból évente kb. 3 donort tudunk jelenteni, mely több szervtranszplantációra váró beteg részére jelenthet reményt a gyógyulásra.

Az előadásokból kiderült, hogy az Eurotranszplant országaiban – köztük hazánkban is –donorszerv hiány tapasztalható. Kórházunk ellátási területén 24 vesebeteg szerepel a transzplantációs várólistán és több év átlagában 4-5 betegünk részesül évente vesetranszplantációban.

Bár a donációban a feltételezett beleegyezés elve működik, vagyis, aki nem jelzi tiltakozását az OVSZ felé, az potenciális donor, de ettől függetlenül minden esetben történik konzultáció a családdal is. A donorgondozás folyamatában így rendkívül fontos a hozzátartozóval való megfelelő kommunikáció, hiszen általuk életek menthetők.

Számos munkatársunk követte figyelemmel a rendkívül érdekes és elgondolkodtató előadásokat, melyek végén sor került a hallgatóságban felmerült kérdések megválaszolására és egy kötetlen beszélgetésre.
Lap tetejére
Szent Pantaleon Kórház - Rendelőintézet Dunaújváros
2400 Dunaújváros, Korányi Sándor utca 4-6. Telefon: 25/ 550-550, Fax: 25/ 413-640
Minden jog fenntartva! © pantaleon.hu | Copyright © 2013 - 2018
BELÉPÉS | INTRANET | FIGYELMEZTETÉS | ADATVÉDELEM