Szeptember 27-29. között Velencén, a Velence Resort & Spa Hotelben zajlik a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság 46. Kongresszusa kórházunk Infektológiai osztályának szakmai szervezésében. Programfüzet

A kongresszust prof. dr. Rókusz László PhD, a Honvédkórház I. Belgyógyászati osztályának vezető főorvosa, a Társaság elnöke, valamint dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója nyitotta meg szeptember 27-én. Köszöntőjükben mindketten kiemelték az infektológiai és mikrobiológiai szakma fontosságát, fennmaradásának szükségességét. Dr. Mészáros Lajos főigazgató méltatta a kórházunk megyei szintű feladatok ellátására is kijelölt Infektológiai osztályán folytatott szakmai munkát, a kórház más klinikai osztályainak nyújtott konziliárius tevékenységük kiemelkedő szerepét. Rámutatott a szakma fejlődésének jelentőségére, mivel ma már a világ összes kórházában problémát jelent az antibiotikum rezisztens kórokozók és kórházi fertőzések gyakorisága. Ez a diszciplína nagymértékben hozzájárul a különböző fertőzéses megbetegedések megelőzési módszereinek kutatásához, diagnosztizálásához, illetve a már kialakult betegségek gyógyításának hatékony kezeléséhez.

A megnyitót követően a hagyományokhoz híven a klinikai mikrobiológiai előadásokkal vette kezdetét a tudományos ülés. A kongresszusra regisztrált közel 140 résztvevő más témákban is hallgathat előadásokat a három nap folyamán, többek között a vakcinológiáról, a hepatológiáról, a máj- és veseelégtelenség infekciós szövődményeiről, illetve a hazai infektológiai és mikrobiológiai graduális és posztgraduális oktatásról. A fiatal kollégák külön szekcióban adhatnak számot tapasztalataikról, kutatásaikról. A rendezvény keretében hagyományosan sor kerül a Gerlóczy-Emlékérem átadására, valamint a dr. Szalka András ösztöndíj odaítélésére is.

Kórházunk négy munkatársa is szerepel a kongresszus előadói között. Az Infektológiai osztályról dr. Kecskés Borbála PhD osztályvezető főorvos "Mi lehet a recidiváló pneumónia hátterében", dr. Harsányi Emese főorvos "A vasculitisek diagnosztikai és terápiás nehézségei. A Dunaújvárosi Infektológiai osztályunkon vasculitissel kezelt 4 nőbeteg esetbemutatása", dr. Kővágó Levente főorvos a "HEV okozta májgyulladás esetei osztályunkon" című előadásával, valamint az Általános Sebészeti osztályról dr. Mohamed Al-Sheraji főorvos "Sigma perforatio a hasfali tályog hátterében" című munkájával gazdagítja a tudományos programot.

Az infektológus és mikrobiológus szakemberek számára akkreditált konferencia végén a résztvevők tesztírás keretében adnak számot a három nap alatt elhangzott információk elsajátításáról.

Kórházunk Infektológiai osztálya már korábban is szervezett tudományos konferenciát, három alkalommal adott otthont az Infektológiai Szakdolgozók Vándorgyűlésének - legutóbb 2015-ben. Örömünkre szolgál, hogy az idén az infektológusok és mikrobiológusok kongresszusának is házigazdája lehet a Velencei tó partján.
Lap tetejére
Szent Pantaleon Kórház - Rendelőintézet Dunaújváros
2400 Dunaújváros, Korányi Sándor utca 4-6. Telefon: 25/ 550-550, Fax: 25/ 413-640
Minden jog fenntartva! © pantaleon.hu | Copyright © 2013 - 2018
BELÉPÉS | INTRANET | FIGYELMEZTETÉS | ADATVÉDELEM