Szülésznők, csecsemőgondozó, védőnő, dietetikus tartottak szakmai előadásokat laikusoknak, gyermeket váró anyukáknak, apukáknak, érdeklődőknek a kórház auditóriumában.

Rendezvényünket a városban, a Martinovics utcai Védőnői tanácsadóban egy egész hetes programsorozat előzte meg. A szakdolgozók, orvosok célja idén is az volt, hogy a Dunaújvárosban és a környéken élő kismamák és hozzátartozóik minél több valós dolgot tudjanak meg szakemberektől a várandósságról, a szülésről és a témával kapcsolatos dolgokról. 
A szülészet-nőgyógyászati osztály dolgozói immár kilencedik éve – mondhatni hagyományként – mutatják be az osztályon működő munkát. Ezen a rendezvényen a szülésznők segítő kezet nyújtanak egy-egy aktuális témával kapcsolatosan, hogy közelebb vigyék a várandós szülőket a számukra ismeretlenhez, az évente háromszor megrendezésre kerülő szülésfelkészítő tanfolyamhoz hasonlóan. A szülésfelkészítő programban részt vevő kismamák szakemberektől kaphatnak választ felmerülő kérdéseikre, meglátogathatják a szülőszobát, így kicsit „ismerősként” jöhetnek majd a vajúdás és a szülés napján osztályunkra. Soron következő hét alkalmas szülésfelkészítő foglalkozásunk május 14-én, kedden kezdődik.
A május 17-én intézményünkben tartott „Születés-Napok” rendezvénysorozat keretében a szülésre való felkészülést, a szülést, a születés élményét választották témának a szervezők. A szülés, születés jó élmény, ez nem csupán alkati adottság, nem csupán szerencse kérdése, hanem nagyban függ a kismama lelki állapotától, a környezettől, a kísérők hozzáállásától, a kórházban uralkodó protokollok rugalmasságától. A születés és a szülés körüli élmények meghatározó szerepet töltenek be a család életében. 
Dr. Kolos János osztályvezető-helyettes főorvos köszöntője után, Klauzné Bozor Zsuzsanna osztályvezető főnővér „Ismerjük meg egymást” című előadásában bemutatta szülészet-nőgyógyászati osztályunkat. Kozma Bernadett szülésznő az évente háromszor megszervezett, hat alkalmas szülésfelkészítő foglalkozásainkat mutatta be. A várandósok tornájáról és annak mentális és fizikális jelentőségéről beszélt az AVIVA módszert oktató Ajkai Nóra. Az Aviva tornát nőknek és a férfiaknak egyaránt ajánlotta a fogantatás, fogamzás időszakára és beszámolt a módszert használók pozitív tapasztalatairól. Fekete Viktória szülésznő praktikus tanácsokkal látta el a hallgatóságot, hogy a szülőszobára induláskor mit vigyenek magukkal. Jósló fájások, biztos jelek, amikor indulni kell a szülőszobára. Előadásának címe: Mikor induljunk és mit vigyünk magunkkal?
Kozma Bernadett szülésznő az „Aranyóra” című előadásában elmondta, hogy kórházunkban a szülést követő egy-két órában mi történik és ez milyen jelentős mértékben hat a későbbi időszakban az édesanya-édesapa-újszülött kapcsolatára, a család életére. A szakemberek tapasztalatai nagyon jók a szülés utáni mellkasra helyezéssel és az azt követő Rooming in rendszerrel kapcsolatosan is. Ezt követően Erős Éva újszülött és csecsemő ápoló az anyatejes táplálásról, annak támogatásáról beszélt. Szigeti Szilvia kórházi védőnő előadásában elmondta, hogy a szülést követő kórházban töltött pár napban milyen orvosi és védőnői szűrővizsgálatok történnek. Beszélt az újszülöttek reflexeiről és azok vizsgálatairól, hallásvizsgálatról, védőoltásról. Dr. Simon Csikós Krisztina orvos, a szülés utáni fogamzásgátlási lehetőségekről, tévhitekről beszélt.

A rendkívül változatos és bőséges előadások után a felmerülő kérdésekre adtak választ az előadók, majd a kismamák és hozzátartozóik lehetőséget kaptak arra, hogy szülésznői kísérettel meglátogassák a szülőszobát. Lap tetejére
Szent Pantaleon Kórház - Rendelőintézet Dunaújváros
2400 Dunaújváros, Korányi Sándor utca 4-6. Telefon: 25/ 550-550, Fax: 25/ 413-640
Minden jog fenntartva! © pantaleon.hu | Copyright © 2013 - 2018
BELÉPÉS | INTRANET | FIGYELMEZTETÉS | ADATVÉDELEM