Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy dr. Jákics József nyugdíjas infektológus főorvos 2019. június 20-án, csütörtökön elhunyt.
Dr. Jákics József 1929. március 09. született Gyékényesen. 1953-ban Budapesten végezte el az orvosi egyetemet. Az egyetem után a Szent László Kórházban kezdett dolgozni, majd 1960-tól Tápióbicskén, később Nagykátán házi gyermekorvosként praktizált.
1965-ben költözött városunkba, amikor elvállalta a dunaújvárosi kórház fertőző osztályának vezetését, mely osztály a kórház főépületével együtt 1965 szeptemberében került átadásra. Főorvos úr infektológiai és gyermekgyógyász szakvizsgával rendelkezett. A csecsemőkori hasmenések, lisztérzékenység vizsgálatában dr. Jákics József az országban az elsők között alkalmazta a vékonybél biopsziát. A vezetésével alakult Antibiotikum Bizottság szintén az országban elsőként valósította meg a gyakorlatban a kórházi antibiotikum politikát, mely bizottság működése mintául szolgált sok más kórház számára is. Az eredményes szakmai munka országos hírnevet szerzett az osztálynak, így a ’70-es, ’80-as években városunknak kétszer is lehetőség nyílt megrendezni a Magyar Infektológiai Társaság Vándorgyűlését, 1980-ban pedig elsőként az Infektológiai Szakdolgozók Vándorgyűlését. Ezekben az években dr. Jákics József a Magyar Infektológiai Társaság vezetőségi tagja és az Infektológiai Szakmai Kollégium tagja lett. A főorvos úr által vezetett osztályt magas szintű szakmai munka, ápolás és családias légkör jellemezte, azonban 1987-ben elhagyta intézményünket, mivel a Fővárosi Szent László Kórházban főigazgató-helyettesi kinevezés kapott, ahol nyugdíjba vonulásáig dolgozott. Dunaújvárosba, a régi munkatársakhoz szívesen járt vissza, hiszen az osztályon is mindig szívesen látták, rendezvényekre rendszeresen meghívást kapott, amiken, ha egészsége engedte részt is vett. Kórházunk ötvenedik évfordulóján, 2015-ben kerekasztal beszélgetés keretében mesélt a kórház 1965-ös megnyitásáról.
Főorvos úr nyugdíjba vonulását követően is tevékenykedett infektológusként a Transzplantációs Klinikán, majd a Rókus Kórházban.  
Dr. Jákics József munkáját 1973-ban Miniszteri Dicséret, 1980-ban Kiváló Munkáért elismeréssel jutalmazták, illetve 1982-ben Gerlóczy Zsigmond Emlékéremben részesült. 2018-ban Vas Diplomát vett át a Semmelweis Egyetemen.

Családja fájdalmában osztozva, emlékét kegyelettel és tisztelettel őrizzük meg.
Nyugodjék békében!
Szent Pantaleon Kórház vezetőségeLap tetejére
Szent Pantaleon Kórház - Rendelőintézet Dunaújváros
2400 Dunaújváros, Korányi Sándor utca 4-6. Telefon: 25/ 550-550, Fax: 25/ 413-640
Minden jog fenntartva! © pantaleon.hu | Copyright © 2013 - 2018
BELÉPÉS | INTRANET | FIGYELMEZTETÉS | ADATVÉDELEM