Májusi hónapban a szakemberek többféle módon próbálták felhívni a magas vérnyomás veszélyeire, következményeire a lakosság figyelmét.

Régóta figyelmeztetnek a szakemberek, hogy a kezeletlen magas vérnyomás milyen súlyos következményekkel járhat. A magas vérnyomás – orvosi nevén hipertenzió vagy hipertónia – alattomosan kialakuló betegség, amely évekig tünet- és panaszmentesen zajlik. A tartósan fennálló, kezeletlen magas vérnyomás azonban fokozatosan tönkreteheti a vérereket, súlyos szív- és agyi keringési zavarokat, veseelégtelenséget okozhat. Ezek a szövődmények gyakran halálos kimenetelűek, ezért kapta a betegség a "néma gyilkos" nevet. Évente 10 millió ember hal meg a világon a hypertonia következtében. A lakosság jelentős része nem tud magas vérnyomás betegségéről, az ismert hypertoniásoknál pedig sajnos nem megfelelő azok aránya, akik a szövődmények rizikójának jelentős csökkenését eredményező megfelelő vérnyomásértéket elérik. 2017 óta, nemzetközi kezdeményezésre a figyelemfelkeltő május 17-ei Hypetonia Világnapot kiterjesztették az egész hónapra, így minden évben a májusi hónap egészségügyi témája a magas vérnyomás betegség lett.

A 2017-es évtől a Szent Pantaleon Kórház is csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek keretein belül egy hónapon át standard körülmények közötti vérnyomásmérésre és kérdőíves szűrővizsgálatra volt lehetőség azoknál, akiknél egy éven belül nem történt vérnyomásmérés. A magyar szűrési adatokból kiderült, hogy minden ötödik jelentkezőnél addig fel nem ismert magas vérnyomás betegség igazolódott, a már ismert hypertoniások 45%-ának pedig a vérnyomása nem éri el a szív-érrendszeri kockázatot csökkentő céltartományt.  A 2017-es magyarországi eredményekről idén az Európai Kardiológiai Társaság nemzetközi folyóiratában jelent meg közlemény, angol nyelven. A tanulmány összeállításában részt vett dr. Halmai Richárd PhD, kórházunk nephrológus főorvosa, aki a B.Braun Avitum 13. sz. Dialízisközpontjának orvosigazgatója is egyszemélyben.

https://academic.oup.com/eurheartjsupp/article/21/Supplement_D/D56/5476864

A számadatok elgondolkodtatóak! Vigyázzunk magunkra és a környezetünkben élőkre.Lap tetejére
Szent Pantaleon Kórház - Rendelőintézet Dunaújváros
2400 Dunaújváros, Korányi Sándor utca 4-6. Telefon: 25/ 550-550, Fax: 25/ 413-640
Minden jog fenntartva! © pantaleon.hu | Copyright © 2013 - 2018
BELÉPÉS | INTRANET | FIGYELMEZTETÉS | ADATVÉDELEM